Een wettelijke rechtspositie voor zzp’ers, het vaste contract aantrekkelijker maken en het ongelijke speelveld op de arbeidsmarkt aanpakken.
Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen die directeur Jurriën Koops van uitzendkoepel ABU doet richting de bijeenkomst op van de vaste Kamercommissie Financiën donderdag over de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA).
Volgens Koops pakt de wet momenteel niet goed uit. ,,Bedrijven willen nu vooral weten hoe het wel moet. Er zijn in totaal 7500 modelovereenkomsten aangeboden aan de Belastingdienst en slechts 20 procent is goedgekeurd. Dat had niemand voorzien. De hele markt ging uit van hooguit 40 tot 50 modelovereenkomsten.”
Controleren
De Wet DBA, die sinds 1 mei vorig jaar van kracht is, moet er via model- en maatwerkovereenkomsten voor zorgen dat de fiscus de onderlinge arbeidsrelatie beter kan controleren. Op die manier moet schijnzelfstandigheid bestreden worden.
De wet heeft echter een averechtse uitwerking. Opdrachtgevers nemen massaal afscheid van zzp'ers omdat zij geen risico's willen lopen. Zelfstandigen klagen steen en been dat zij geen opdrachten meer krijgen.
Uiteindelijk heeft demissionair staatssecretaris Wiebes (Financiën) besloten om de handhaving tot ten minste juli 2018 uit te stellen. In de tussentijd rekent de fiscus zzp'ers en hun opdrachtgevers dus niet af op hun onderlinge verhouding. 'Kwaadwillenden' worden echter niet ontzien.
Basis
Volgens Koops wordt het tijd dat Den Haag terug gaat naar de basis en dat is de eigen keuze die een werkende maakt: of je werkt als werknemer of je werkt als ondernemer. De gevolgen van die keuze leg je vast in een arbeids- of ondernemersovereenkomst.
In het laatste geval kan een zzp’er aantonen dat hij vrijwillig zelfstandig ondernemer is geworden. ,,Op die manier hoeft een zzp’er niet meer aan te tonen dat hij geen werknemer is. De zelfstandige bepaalt zelf zijn tarief en kan zelf zijn opdrachtgevers uitzoeken.”
De ABU-directeur vindt dat werknemers die tijdens de crisis gedwongen zzp’er zijn geworden een tijdelijk of vast dienstverband moeten krijgen. ,,Maar dan moet het vaste contract wel aantrekkelijker worden gemaakt.” Koops is van mening dat er daarom zo snel mogelijk een oplossing moet komen voor de loondoorbetaling bij ziekte. ,,Dat moet korter en daar is de hele polder van overtuigd. Op die manier nemen we de druk weg bij zzp’ers die aan de onderkant van de arbeidsmarkt bivakkeren.”
Opt-out
De uitzendbaas pleit verder voor een gelijk speelveld op de arbeidsmarkt. ,,En daarom moeten we bijvoorbeeld goed kijken naar de arbeidsongeschiktheidsverzekering bij zzp’ers. Wat mij betreft stellen we dat verplicht met een opt-out-mogelijkheid.”
Koops erkent dat de invoering van de Wet DBA tot veel onzekerheid heeft geleid bij opdrachtgevers en zzp’ers. ,,Het is een goede zaak dat opdrachtgevers moeten nadenken met wie ze voortaan in zee gaan. Maar uiteindelijk is dat omgeslagen in onzekerheid, waardoor ze liever helemaal geen zaken meer doen met zzp’ers.”
Vanuit zzp-organisaties klinkt het verwijt dat uitzenders en payrollbedrijven juist zouden profiteren van die onzekerheid, omdat bedrijven voor andere constructies kiezen. ,,Dat hebben we laten onderzoeken en we komen niet tot dezelfde conclusie. De uitzendbranche groeit, maar dat komt vanwege de aantrekkende arbeidsmarkt.”
Bron: telegraaf.nl