Een juridisch traineeship in plaats van de advocatuur: Vrijheid en eigen verantwoordelijkheid

foto Farah Sediqi over werken bij  ...

Tijdens mijn rechtenstudie aan de Universiteit van Maastricht kon ik niet wachten om te gaan werken. Eindelijk de praktijk zien en de vruchten plukken van jarenlang studeren. Zodra ik iets van de praktijk kon proeven ben ik dat gaan doen. Tijdens en na mijn studie heb ik gewerkt bij een advocatenkantoor, maar al snel merkte ik dat ik daar niet op mijn plek was. Ik denk dat dit komt door mijn allergie voor hiërarchie en de gedateerde gedachte dat goed leiding geven gepaard gaat met strenge controle. Mijn ideale werkplek staat namelijk open voor flexibiliteit, creativiteit en eigen verantwoordelijkheid, kortom: het nieuwe werken.

Ik besloot daarom op zoek te gaan naar een baan die goed zou aansluiten bij de bovengenoemde kenmerken, wellicht buiten de advocatuur. Er is namelijk zoveel meer buiten de advocatenwereld!

Tijdens mijn studie ben ik kort in aanraking gekomen met het aanbestedingsrecht: een praktisch en interessant rechtsgebied, waaraan mijns inziens te weinig aandacht wordt besteed tijdens de rechtenstudie. Mijn zoektocht naar een nieuwe baan leidde mij naar een vacature van AevesBenefit: een juridisch traineeship aanbestedingsrecht in Amsterdam. Naar Amsterdam verhuizen, een nieuwe baan én een traineeship? Eng, maar uitdagend!

Het bedrijf AevesBenefit kende ik niet. Ik heb dan ook goed onderzoek gedaan voordat ik solliciteerde. Mijn eerste indruk van het bedrijf was: jong, modern en groeiend. Tijdens mijn eerste sollicitatiegesprek was er een wederzijdse klik. Wat bleek: niet alleen ik had last van de allergie. Ook AevesBenefit vindt dat hiërarchie en strenge controle niet meer van deze tijd is. Veel belangrijker en doeltreffender is het creëren van een amicale werkomgeving, flexibiliteit en vrijheid. Daarmee zorg je ervoor dat werknemers niet moeten, maar willen.

De klik leidde tot een arbeidsovereenkomst per 1 oktober 2017. Samen met drie andere trainees worden we klaargestoomd om als aanbestedingsjurist aan de slag te gaan. Het traineeship richt zich op het aanbestedingsrecht, met in het eerste jaar interne trainingen en in het tweede jaar een postdoctorale leergang aan de universiteit. Ik ben als junior consultant actief betrokken bij een aantal aanbestedingen waarbij we de klant van A tot Z begeleiden bij het aanbestedingstraject. Tevens ondersteunen we de klant bij juridische kwesties, zoals het geven van advies bij rechtmatigheidsvraagstukken en het kiezen uit verschillende aanbestedingstrajecten bij een opdracht.

Alhoewel ik pas een aantal maanden als juridisch trainee werkzaam ben, is mijn indruk van het juridisch traineeship zeer positief. Het traineeship is gebaseerd op vertrouwen, eigen verantwoordelijkheid, laagdrempelige samenwerking en kennisdeling met collega’s. Wat mij erg aantrekt is dat er energie en tijd wordt gestoken in mijn ontwikkeling en dat er geluisterd wordt naar wat ik wil bereiken en leuk vind. Ik werk binnen een groep juristen die als sparringpartners en kennisdelers fungeren. Daarnaast heb ik regelmatig één op één gesprekken met mijn direct leidinggevende, waarbij ruimte is voor wederzijdse feedback. Dit alles zorgt ervoor dat ik niet bang ben voor mijn leidinggevende, maar haar juist waardeer en 110% geef.

Als juridisch trainee zal ik jullie op de hoogte houden van mijn ontwikkelingen binnen AevesBenefit. Worstel je met dezelfde uitdagingen als toen ik begon? Kijk voor meer informatie en vacatures op www.werkenbijaevesbenefit.com.